Nog een geluk dat een depressie een mens sterker maakt… zou ik haast denken. Net nu ik eindelijk aan de uitgang sta, duiken spoken vanuit de donkere, diepe tunnel nog eens op om er me opnieuw in proberen te sleuren. Ik word nu afgerekend op fouten die ik tijdens m’n donkerste maanden gemaakt heb, net nu ik het (eindelijk, ja) weer beter doe… Dus moet ik nu meteen weer heel stevig in m’n schoenen staan. Wat is dan het beste : doen alsof m’n neus bloedt en ‘gewoon’ verder doen ? Of moet ik verklaren waarom ik niet presteerde zoals van mij verwacht werd en waarom ik het langer dan eventjes een paar dagen, weken en zelfs maanden minder goed deed? Dit houdt in dat ik me dan ongelooflijk kwetsbaar moet opstellen en hopen op enig begrip in een wereld waar onbegrip de overhand lijkt te hebben…

“Depressie ? Dat is iedereen tegenwoordig. Je bent nu pas ‘in’ als je depressief bent”, mocht ik al horen.
Ja hoor, ik wou eens ‘in’ zijn, daarom dat ik een half fortuin uitgaf aan therapie die niet vergoed wordt maar wel effectief is wat voor mij belangrijk was en nog is. Ik weiger mezelf weg te stoppen achter een pillenreeks. Die heb ik nodig gehad. Een tijd. Zonder was ik er misschien toch niet meer geweest, maar er was meer nodig dan iedere dag een pil om tot de kern van de zaak te komen. Het was niet de gemakkelijkste weg, om het zo maar even zacht uit te drukken, maar wat mij betreft wel de beste.

Maar nu volgt dus de confrontatie. Daar sta ik dan, de duisternis is verdwenen. Die was verschrikkelijk, maar beschermde me ergens wel tegen de harde buitenwereld. Maar nu ben ik beter en nu volgt dus de confrontatie met mensen die me aan het afrekenen zijn over de voorbije maanden maar terugkeren in die duisternis is hoe dan ook geen optie.