Kara te do

= = =

hand leeg weg

De weg van de lege hand.

In tegenstelling tot wat veel (te veel) mensen denken, is karate een nobele sport. Vooraleer een karateka komt tot het ‘kloppen op elkaar’, gaan er uren tot jaren intensieve trainingen aan vooraf.

Een karateka van het zuivere soort, leert eerst en voor alles respect hebben voor de leraar (sensei), voor ouderen en voor elkaar. Karate-do werd niet voor niks ontwikkeld door oosterse monniken die zich alleen maar wilden verdedigen tegen aanvallen van struikrovers. Karate-do is een verdedigingssport waarbij de tegenstander zo efficiënt mogelijk tegengehouden wordt. Iedere beweging, iedere houding werd over honderden jaren uitgekiend en geperfectioneerd. Een karateka heeft zelfbeheersing en uithoudingsvermogen. Hij of zij is een perfect voorbeeld van mens sana en corpore sano.

Gelieve u dus niet te laten misleiden door de laatste zin van onderstaande ! Daar verwoordde ik even wat de publieke opinie verkeerdelijk opmerkt. Karate is volgens mij één van de beste dingen die een jongere kan doen. Krop al jouw energie niet op voor tv of computer, maar ga eens lekker zweten in een dojo. Je zult versteld staan van wat je kunt bereiken na enige oefening. Niet alleen fysiek zul je erop vooruitgaan, maar ook geestelijk zul je sterker staan. Karate-do verstevigt ook jouw zelfvertrouwen !

Als je niet meer zo jong bent, geen probleem. Bouw langzaam op. Ga eerst joggen, fitnessen, wat dan ook. Je begint best met een basisconditie, maar laat je niet stoppen. Ga ervoor. Je zult je zoveel beter voelen.

Van een ervaringsdeskundige.